El camí cap a la Pasqua

341 el cami cap a la Pasqua
Sentit

La Quaresma és el temps de preparació de la Pasqua. I el conjunt que formen els temps de Quaresma i Pasqua és el centre de l’Any Cristià, perquè és la celebració d’allò que és central en la nostra fe: la mort i la resurrecció de Jesucrist. Per tant, la Quaresma forma part del cicle pasqual, ja que la finalitat no és la Quaresma en si sinó la celebració del Tridu Pasqual i la Pasqua.

La Quaresma –que vol dir “el dia quarantè”– recorda el temps de desert de Jesús i del poble d’Israel, i significa que és un temps de desert i de conversió de l’Església per tal de buscar el que és essencial en la nostra vida, o sigui, la unió amb Jesucrist i també celebrar la Pasqua amb un cor ben disposat a viure la nostra vida imitant la vida de Crist, una vida d’amor, una vida entregada.

Cal dir que la Quaresma sempre ha estat un temps de preparació baptismal, amb els catecúmens que es preparen per a rebre el baptisme la nit santa de Pasqua, i hi ha una sèrie de diumenges en què l’Església rep els catecúmens i fan els últims passos decisius per a rebre el sagrament del baptisme.

Desenvolupament

El temps de Quaresma s’inicia el Dimecres de Cendra i finalitza el Dijous Sant al migdia, ja que al vespre s’inicia el Tridu Pasqual. Té cinc diumenges –primer, segon, tercer, quart, cinquè– més el Diumenge de Rams i de la Passió del Senyor, que és el pòrtic de la Setmana Santa, amb el Dilluns Sant, el Dimarts Sant i el Dimecres Sant, que continuen formant part de la Quaresma. També en forma part el Dijous Sant fins el migdia, però cal dir que en aquest dia no hi ha missa pel matí, ja que la missa pròpia d’aquest dia pel matí és la Missa del Crisma, que és la missa on, a la catedral i amb el bisbe, es beneeixen els olis sants, es consagra els sant crisma i es renoven les promeses sacerdotals.

Durant la Quaresma s’omet el l’himne de “Glòria” i el cant de l’“Al·leluia”, i és també un temps d’absència de decoració, sobretot de flors a l’església, per tal de donar relleu a l’austeritat pròpia d’aquest temps, així com el color morat dels ornaments, un color més aviat apagat i fosc que contrastarà amb el blanc lluminós de la Pasqua.

Vida cristiana

La Quaresma és un temps de renovació espiritual per a l’Església. És un temps de conversió, de revisar la nostra vida a la llum de la Paraula de Déu. No és un temps de mortificació de desert, sinó més aviat un temps de buidar-nos totalment per tal de deixar-nos omplir per la gràcia de Déu, per tal que caminem cada dia més en el camí de la conversió, per tal de viure com Jesuscrist vivia; és per això que l’Església ha donat tres grans mitjans per a viure aquest temps quaresmal: la pregària, el dejuni i l’almoina. En definitiva, intensificar la pregària, dejunar de certes coses –sigui la carn en divendres, dejunar el Dimecres de Cendra i el Divendres Sant, abstenir-se de coses que ens agraden però que potser són insignificants o supèrflues–, i estar molt atents a les necessitats dels altres, especialment dels pobres, per tal que progressem en la nostra vida, anant a allò que és essencial: la nostra unió amb Jesucrist.