Els signes del Nadal

 334 signes del Nadal
El pessebre

Un dels elements més característics del Nadal cristià és, sens dubte, el pessebre; si bé, també tenim l’arbre de Nadal, que és una tradició que ens ha vingut dels països del nord d’Europa. És molt convenient fer el pessebre a les nostres llars i també, més que mai, a l’església, en un lloc visible, com ara al presbiteri o molt a prop seu. En el pessebre contemplem plàsticament l’esdeveniment salvador del naixement de Jesús, embolcallat per l’amor de Maria i de Josep. El pessebre es fa tradicionalment uns dies abans del Nadal i es treu, també tradicionalment, el dia 2 de febrer, la presentació de Jesús al temple.

Llums

Per Nadal celebrem el naixement del qui és la Llum de les nacions, Jesucrist. Més que mai per Nadal és molt convenient tenir a casa nostra llums festives i sobretot en el temple és bo que hi hagi un clar augment de llums que decorin la nostra església i fer visible allò que celebrem: el naixement d’aquell que ens porta la llum, Jesús.

Flors

La decoració nadalenca es veu clarament reflectida en l’ornamentació floral, amb plantes i flors típiques de l’hivern i del Nadal. Per això, cal que a l’església abundi en aquests dies aquesta decoració floral, de tal manera que es vegi la festivitat d’aquests dies tan importants.

El cant del Glòria

Si l’al·leluia és el cant propi de la Pasqua, el Glòria és al cant propi del Nadal, ja que és l’himne que els àngels cantaren quan va néixer Jesucrist a Betlem. Per tant, és molt convenient que en les nostres celebracions litúrgiques nadalenques, el cant del Glòria es faci cantat i ben solemne, per significar així l’alegria que els cristians tenim perquè ens ha nascut el nostre salvador, talment com l’alegria dels àngels la nit de Nadal a Betlem.

Cançons de Nadal

El clima nadalenc també es fa ben palès amb els cants propis de Nadal, com són les nadales, moltes de les quals ens parlen del naixement de Jesús i també de la Mare de Déu, sant Josep, els àngels, etc. És molt positiu que en les nostres celebracions tinguem algun moment –com ara l’adoració del nen Jesús- per cantar algunes nadales típiques.

La col·lecta pels pobres

No hem d’oblidar que Jesús va néixer pobre en el si d’una família humil i pobra. És per això que per Nadal –i tot l’any– cal que tinguem els pobres ben presents. És, per tant, molt recomanable, fer una col·lecta pels pobres, sigui en aliments o bé en diners. Així mostrem amb fets que la nostra fe cristiana està profundament arrelada en aquest Crist que neix pobre per enriquir-nos a nosaltres.