Els cinquanta dies de Pasqua

311 Els cinquanta dies

Sentit

El temps de Pasqua és el més important de tots els temps litúrgics, ja que celebrem el centre la nostra fe cristiana, que és la mort i resurrecció de Jesús. Tal i com ens diuen les Normes sobre el calendari, en el número 22: “Els cinquanta dies que van del diumenge de Resurrecció fins el de Pentecosta s’han de celebrar amb alegria i joia, com si es tractés d’un sol i únic dia festiu, com un gran diumenge”.

De fet, la Pasqua és la festa més antiga que l’Església celebra, ja que es va començar a celebrar el mateix dia de la resurrecció de Jesús, el diumenge. Així doncs, diumenge rere diumenge, la comunitat cristiana celebrava la resurrecció de Jesús. Segles més tard es començarà a celebrar la solemnitat del Nadal del Senyor (segle IV) i així s’aniran constituint els temps litúrgics, tenint com a centre de tot l’any la solemnitat de la Pasqua.

Desenvolupament

El temps de Pasqua té el seu inici en la nit santíssima de la Vetlla Pasqual, que ja es considera diumenge. El mateix diumenge, ja de dia, celebrem el Diumenge de Pasqua i, a partir d’aquí, se succeeixen cinc diumenges més, anomenats segon, tercer, quart, cinquè i sisè. El dijous següent al diumenge sisè de Pasqua se celebrava la festa de l’Ascensió del Senyor, traslladada al diumenge perquè el dijous no és dia festiu; aleshores, el diumenge següent a l’Ascensió en dijous se celebrava el diumenge setè de Pasqua. Finalment, el diumenge següent al diumenge de l’Ascensió, celebrem la gran solemnitat de la Pentecosta, la vinguda de l’Esperit Sant i, amb ella, acaba el temps litúrgic de Pasqua.

Alhora, hi ha uns elements externs que cal tenir en compte en aquest temps litúrgic de Pasqua: en primer lloc, la presència del ciri pasqual, entronitzat la nit santíssima de la Vetlla Pasqual, amb el foc nou beneït. El ciri pasqual és el signe de la llum de Crist, mort i ressuscitat. Un altre element important és la presència de flors i llums, així com el color blanc dels ornaments, que simbolitzen la llum de la nova vida que Crist ens ha inaugurat amb la seva mort i la seva resurrecció.

En la vida cristiana

La Pasqua ha de tenir en nosaltres una repercussió per a la nostra vida cristiana. Celebrem que la vida ha vençut la mort, que tot reneix, que floreix nova vida, la nova vida que Jesús ens dóna. I això s’ha de notar en la nostra vida, vivint-la amb alegria, renovant el nostre compromís baptismal, créixer en la fe, en l’esperança i en la caritat cristianes, malgrat les dificultats i problemes que podem tenir.

Hem de prendre consciència que som un poble de salvats i redimits i, en conseqüència, hem d’anunciar aquesta vida nova que Jesús ens dóna als nostres germans i germanes i als qui no coneixen Déu. És, en definitiva, estimar com Crist ens ha estimat, viure la vida que Jesús ens ha ensenyat, una vida d’amor, d’estimació, de pau, de perdó…