Lectures ferials de Quaresma

343 les lectures ferials

Cada any, les lectures dels dies feiners (anomenats “dies ferials” o “fèries”) de Quaresma són les mateixes. Això ens ajuda per tal que anem entrant en l’esperit d’aquest temps, camí de la Pasqua del Senyor i nostra. En les tres primeres setmanes veiem passatges dels evangelis sinòptics, que ens proposen un programa exigent per a la nostra vida de seguiment de Crist. A partir de la quarta setmana, de la mà de l’evangelista sant Joan, anirem veiem l’enfrontament de Jesús amb els seus adversaris.

En aquests dies, les primeres lectures són sempre textos de l’Antic Testament que ens parlen tant de moments de la història d’Israel, com d’oracles profètics de denúncia o de crida a la conversió, com d’exemples de vida fidel a Déu, com de pregària…

També cal destacar en aquest temps els salms responsorials, que són un bon mitjà de pregària, de confiança, de desig, de súplica, de desig de conversió, de petició de perdó, d’agraïment i lloança…

Pel que fa als evangelis, hi trobem exemples de  noves crides a la conversió, a la pregària, al seguiment de Jesucrist, a l’autenticitat… També sentim anuncis de la misericòrdia de Déu. I, ja cap al final, a partir de la quarta setmana, la confrontació de Jesús amb els seus adversaris, que el portarà a la mort en creu.

Finalment, els dies ferials de la Setmana Santa (Dilluns Sant, Dimarts Sant i Dimecres Sant) contemplem els preparatius per al sopar pasqual i l’anunci de la traïció de Jesús per part de Judes Iscariot.